De ritselaars
Auteur: Harm van den Berg
Pagina's: 154
Jaar van uitgifte: 2013
Genre: Misdaad
Samenvatting
In De ritselaars geeft journalist Harm van den Berg een schokkend en vermakelijk overzicht van vijfentwintig jaar Nederlands schandalen.
De grote landelijke affaires passeren de reveu, zoals het RSV-schandaal.
Meer dan twee miljard aan belastinggeld kon niet verhinderen dat het stuurloze concern op de klippen liep.
Van Aardenne bekroonde tien jaar politiek gestuntel door als aangeschoten wild op zijn stoel van vice-premier en minister te blijven zitten.
En natuurlijk ook de paspoort-affaire, waarbij de overheid op het verkeerde paard wedde door de productie van het paspoort volledig aan het kleine drukkertje Wilhelmus Baard over te laten.
De enquêtecommissie kwam tot een vernietigend oordeel: gebrekkig, chaotisch en nalatig beleid.
Ook de praktijken uit de provincie weet Harm van den Berg met veel verve te beschrijven. Zoals de milieuambtenaar, die met een sfeervol dineetje en een bezoek aan de relax-club La Cloche door de eigenaar van een bodemsaneringsbedrijf wordt klaargemaakt voor de uitbesteding van een opdracht.
Of de twee dronken burgemeesters, die samen de binnenstad van Zwolle onveilig maken en elkaar later de zwarte piet toeschuiven.
Corruptie van hoog tot laag wordt aan de kaak gesteld, van de docenten van de Erasmus Universiteit, die al bijklussend f 1250,- per uur verdienen, een bedrag waarvan de universiteit geen cent ziet, tot aan de vuilnismannen die tegen betaling zorg dragen voor grote partijen afval van winkeliers, die zo de rekening van de gemeentelijke dienst omzeilen.
De ritselaars frist het geheugen op, zet alle feiten op een rij, en schept een onthullend beeld van Nederland Schandalenland: vijfentwintig jaar onbehoorlijk of onverschillig bestuur, geraffineerde misleiding, belangenverstrengeling, omkoping en lulligheid.
__________
‘Helder en bij wijle amusant overzicht van het Nederlandse patserdom’
(NRC Handelsblad)
‘Ontluisterend voor wie meende dat echte schandalen in ons land niet voorkomen’
(De Groene Amsterdammer)